czwartek, 4 czerwca 2020

Żniwiarz z osinowym kołkiem



Polscy mali producenci, specjalizujący się w ostrych – od ostrawych po wulkaniczne – dodatkach do żywności to temat, który po prostu trudno wyczerpać. Tym razem z paczkomatu wyjąłem produkcje Twojenasiona.pl. Ta firma z małopolskiej Skały ma w swej ofercie nie tylko sztandarowe nasiona od papryki czereśniowej po Carolina Reaper, lecz również gotowe wyroby spożywcze. Do mnie dotarły właśnie trzy różne sosy ostre oraz pikantny czosnek marynowany.

Z tych pierwszych dotąd wypróbowałem sosu z Carolina Reaper i Trinidad Scorpion – któremu nie mogę nic zarzucić. Chyba z samego zamierzenia nie jest to szczytowo pokombinowana kompozycja smakowa, sos jednak daje się całkiem ładnie we znaki, jak też ma naprawdę ciekawą nutę nieostrą, również zdominowaną przez superhoty. To duży atut – obie użyte papryki nie tylko są wyjątkowo ostre, lecz należą również do najsmaczniejszych odmian.

Więcej o tym napiszę za jakiś czas, gdy wypróbuję pozostałe dwa sosy – jeden z Bhut Jolokia i habanero, drugi z cayenne i jalapeño. Dziś powiem tylko, że sprawdzony już sos ma swój własny charakter i nie ma mowy o powieleniu czyjejś innej produkcji. Tak jak sosy Będzie Piekło są czym innym niż sosy Dzikiego Billa, a od jednych i drugich odróżniają się produkcje Razora, również Twojenasiona.pl ma do zaoferowania coś swojego i odmiennego od propozycji innych producentów. Dodatkowo muszę pochwalić możliwość zakupu małego, 40-mililitrowego słoiczka z danym sosem – nie trzeba zatem od razu nabywać 100- czy 200-mililitrowej buteleczki.

Gwóźdź, a może kołek osinowy programu to dziś jednak zdecydowanie czosnek marynowany. Coś fantastycznego, pyszności – i piszę to jako ktoś, kto nigdy dotąd jakoś nie szalał za czosnkiem w occie czy np. wyjętym ze słoika z ogórkami kiszonymi. Czosnek pięknie komponuje się z innymi przyprawami aromatycznymi (ziele angielskie, liść laurowy), i jest chyba w stanie przekonać do siebie nawet tych, których zazwyczaj jego zapach i smak odrzucają.

Producent chwali swój wyrób, zapewniając, że jest to coś dla tych, którzy poszukują "czegoś nowego i nietypowego". Owszem, każda sroczka swój ogonek chwali – tym razem jednak absolutnie nie są to słowa na wyrost. To jest naprawdę rzecz oryginalna. Wręcz unikalna. Coś, co zapamiętuje się na długo – w najlepszym tych słów znaczeniu.

Nie sposób nie wspomnieć tu o... jakżeby inaczej, doprawieniu owego cuda ostrymi papryczkami. I to jakimi – obok kawałka habanero mamy tu całkiem konkretny skrawek Carolina Reaper. Oba kawalątki zdążyłem już skonsumować – habanero wypada niezgorzej, pozostaje jednak nieco zdominowana przez czosnek, którym przeszła w zalewie. Taki już widać jej nieuchronny los.

Natomiast "żniwiarz" sam w sobie stanowi dowód na to, że sztuka kulinarna nie bez kozery nazywa się sztuką. Przy całej niesamowitej ostrości ani trochę nie niknie jego wspaniały smak – rozpoznawalnie paprykowy, lecz nieporównanie bardziej owocowy niż smak papryki łagodnej. Wręcz przeciwnie, ocet oraz towarzystwo czosnku i przypraw aromatycznych wydobywają jeszcze i potęgują nutę nieostrą najostrzejszej papryki świata, dzięki czemu jej smak zapewnia dokładnie tyle samo wrażeń, co i zawarty w tej jagódce ogień. Carolina Reaper w owej zalewie pozostaje o wiele bardziej owocowy niż habanero – tego smaku czosnek nie jest w stanie zdominować. Aż szkoda, że z jednego słoiczka nie da się wyłowić więcej tej czerwonej pyszności.

Użyta mieszanka dwóch papryk zapewnia samemu czosnkowi optymalną ostrość. Zdecydowanie nie niszczycielską, ale już dość wysoką. Świetne na kanapki czy do sałatek, a najlepiej do chrupania (a te kawałki czosnku są poza wszystkim wspaniale chrupiące!) jako przystawka do posiłku. Tyle, że niestety znika w oczach...

Przeszło moje najśmielsze oczekiwania!


Grafika wykorzystana za wiedzą i zgodą producenta. 

--

Tworzenie treści na Ostrym blogu pochłania mój czas, a nieraz również i środki. Będę wdzięczny za każde wsparcie ze strony Czytelniczek i Czytelników. 

https://www.paypal.com/paypalme.ostryblog

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz