czwartek, 30 lipca 2020

Papryki chili nadziewane leśnymi grzybami (praca konkursowa)



Dobra wieść! Nadeszła pierwsza praca na konkurs "Grzyby leśne w ostrej kuchni". Nadesłała ją Jolanta. Jej przepis prezentuję poniżej. Przypominam, że konkurs trwa do 31 sierpnia włącznie, a jego warunki przedstawione są w osobnym wpisie blogowym, wyróżnionym aż do rozstrzygnięcia.

Papryki chili nadziewane leśnymi grzybami

Składniki
  • grzyby leśne
  • cebula
  • czosnek (ile kto lubi, ja daję ze 3 ząbki)
  • sól do smaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • każda chilli, która da się nadziać ;)
  • pół szklanki bulionu
  • 3-4 plastry boczku wędzonego surowego
  • natka pietruszki

Przygotowanie
Cebulę obsmażamy na łyżce oliwy aż do zeszklenia, dodajemy czosnek, który chwilę podsmażamy, pilnując by się nie spalił, bo wówczas będzie gorzki. Dodajemy oczyszczone i obmyte grzyby; gdy kapelusze są duże, kroimy, malutkie dodajemy w całości. Całość dusimy 15 min. na małym ogniu.

Papryczki oczyszczamy z pestek, nadziewamy farszem grzybowym, wkładamy do żaroodpornego naczynia, podlewamy bulionem, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40 min. Sprawdzamy czy papryczki są miękkie, jeśli tak, wyjmujemy, inaczej jeszcze je dopiekamy. Boczek kroimy w kostkę, smażymy tak by uzyskać chrupiące skwareczki. Papryki wyjmujemy na talerz, posypujemy skwareczkami i posiekaną natką pietruszki.

Kto lubi, pod koniec pieczenia moze papryki posypać startym żółtym serem. ;)

--

Tworzenie treści na Ostrym blogu pochłania mój czas, a nieraz również i środki. Będę wdzięczny za każde wsparcie ze strony Czytelniczek i Czytelników. 

https://www.paypal.com/paypalme.ostryblog

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz