Dobra wieść! Nadeszła pierwsza praca
na konkurs "Grzyby leśne w ostrej kuchni". Nadesłała ją
Jolanta. Jej przepis prezentuję poniżej. Przypominam, że
konkurs trwa do 31 sierpnia włącznie, a jego warunki przedstawione
są w osobnym wpisie blogowym, wyróżnionym aż do rozstrzygnięcia.
Papryki chili nadziewane
leśnymi grzybami
Składniki
- grzyby leśne
- cebula
- czosnek (ile kto lubi, ja daję ze 3 ząbki)
- sól do smaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- każda chilli, która da się nadziać ;)
- pół szklanki bulionu
- 3-4 plastry boczku wędzonego surowego
- natka pietruszki
Przygotowanie
Cebulę obsmażamy na
łyżce oliwy aż do zeszklenia, dodajemy czosnek, który chwilę
podsmażamy, pilnując by się nie spalił, bo wówczas będzie
gorzki. Dodajemy oczyszczone i obmyte grzyby; gdy kapelusze są duże,
kroimy, malutkie dodajemy w całości. Całość dusimy 15 min. na
małym ogniu.
Papryczki oczyszczamy z
pestek, nadziewamy farszem grzybowym, wkładamy do żaroodpornego
naczynia, podlewamy bulionem, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni
piekarnika na około 40 min. Sprawdzamy czy papryczki są miękkie,
jeśli tak, wyjmujemy, inaczej jeszcze je dopiekamy. Boczek kroimy w
kostkę, smażymy tak by uzyskać chrupiące skwareczki. Papryki
wyjmujemy na talerz, posypujemy skwareczkami i posiekaną natką
pietruszki.
Kto lubi, pod koniec
pieczenia moze papryki posypać startym żółtym serem. ;)
--
Tworzenie treści na Ostrym blogu pochłania mój czas, a nieraz również i środki. Będę wdzięczny za każde wsparcie ze strony Czytelniczek i Czytelników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz